Academy Nieuws

Fun On Wheels – 25 en 26 juni 2022 - een succes!!

Onze club organiseerde haar inmiddels twaalfde editie van Fun on Wheels , een evenement dat basket, sensibilisering en plezier combineert.


Het concept is tegelijk eenvoudig en toch ambitieus. Een ervaren rolstoelbasketter van LBOW (Leuven Bears on Wheels) of JBOW (Junior Bears on Wheels) begeleidt een ploeg van minstens  vier niet-rolstoelbasketters die voor deze gelegenheid wel in een sportrolstoel plaatsnemen. De rolstoelbasketter speelt mee op het terrein, geeft uitleg aan de ploeg, gaat leiden, zorgen voor goeie passen en organiseren van het spel maar mag zelf NIET scoren. FOW 2022 relateerde in het Redingenhof 16 gelegenheidsploegen (8 per dag) die in wedstrijdjes van 2 * 10 minuten doorlopende klok het beste van zichzelf gaven, 5 tegen 5. Het resultaat is een pak  onwennigheid in het begin dat deels wegebt in het verloop van de dag : Hoe mobieler worden in je rolstoel (draaien, snelheid maken.. en stoppen) je passes en shots eigen maken (minder evident dan men zou denken vanuit een zitpositie …), leren aanvallen maar vooral verdedigen, dat heet ook als team sportief groeien. Met bovenop een vleugje competitie en voldoende zweet ( ..toch 6 games per ploeg), elkaar beter leren kennen, veel fairplay en …gelach . Fun On Wheels , de naam dekt de lading . Opvallend ... er is geen scheidsrechter, sportiviteit en een dynamiek van respect zorgt voor een vlekkeloos verloop van de wedstrijdjes.

Je zou Fun on Wheels ondertussen ook als de apotheose kunnen beschouwen van de inspanningen die Leuven Bears levert om de inclusie, sportieve en algemene, ook in andere omgevingen te bevorderen en te stimuleren. Sinds 2017 is de club actief bezig om een vergelijkbaar initiatief te ontplooien in scholen, zelfs over de  provinciegrenzen heen. Jaarlijks maken een 20-tal scholen en tevens honderden leerlingen spelenderwijze kennis met rolstoelbasket, daarin bijgestaan door een ervaren rolstoelbasket-trainer en onze jonge JBOW – spelers. Verleg je limieten!  

Dank aan iedereen die van deze uitgave 2022 een succes maakte. Zeker de drie Leuven Bears jeugdploegjes (knap gedaan gasten!), de eigen medewerkers in catering (dikke duim aan de beste supportersclub van het land) , Inkendaal en BBC Putte voor de ontlening van bijkomende sportstoelen, de algemene en sportieve  organisatie. Maar vooral dank aan de deelnemende ploegen om het concept in een toffe sfeer inhoud te geven. Of zoals Bram, een lid van de Leuvense Tofsportploeg het verwoordde “Dit is de beste teambuilding die ik ooit meemaakte”. 

Hop naar de dertiende editie, alvast welkom in 2023 !!

Foto’s kijken doe je met deze linken: